Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Aleppo

2010.11.25

 

2010. 10. 14.

 

Aleppo

Érkezés Aleppoba

   Ha első utunkat tervezzük Szíriába, ne engedjünk a térkép csábításának, sem pedig a törökök kétes értékű vendégszeretetének, vegyük tudomásul, hogy Isztambulból, vagy Ankarából a buszok nem Aleppóba, hanem Damaszkuszba mennek. Ezt fontos észben tartani, ellenkező esetben a török busztársaság, miután kifizettük a jegyet Damaszkuszig, szépen kitesz bennünket a szír határon, ahonnan csak hosszas várakozás után tudunk átjutni a határon, ahol ismét kitesz bennünket a taxi. Akkor lehet megint stoppolni, ráadásul a török határ és Aleppo közötti útszakasznak külön tarifája van, szeretik lehúzni az embert. Szóval, ettől a felesleges és költséges procedúrától kíméljük meg magunkat, utazzunk le szépen Damaszkuszba, majd onnan, vagy visszafelé úton valahonnan közelítsük meg a várost.

Tájékozódás, szállások

Ha már megérkeztünk, legfontosabb, hogy tájékozódjunk. Nemrégiben helyezték át a buszpályaudvart a külvárosba, ennek előnye ugyan, hogy a belváros forgalma némiképp csökkent, hátránya számunkra egyértelmű, újabb buszt kell kerítenünk, ami bevisz a belvárosba.Ez gyorsan szokott menni, de ne taxival menjünk, bárhogy erősködjenek is, hogy most nincs busz. Van busz, csak meg kell keresni.

   Célszerű bebuszozni tehát a belvárosba, legegszerűbb, ha a bab Al Faraj -ot keressük. Ha a kisbusz egy nagy, újépítésű mecsetnél rak ki minket, helyben vagyunk, a belváros innen egy pár perc séta csupán.

   Ha sikeresen megérkeztünk, keressük a bab Al-Faraj-ot, ahol, illetve amely környékén számos olcsó hotel van. A bab al Faraj utca környékén szinte mindent megtalálunk, amire Aleppóban tartózkodásunk alatt szükségünk lehet. Van zöldség, gyümölcs, húspiac, éttermek, bankok, bankautomaták, teázók, internet-cafe, kisbusz-állomás, üzletek végtelen sora. Az al-telal emlékműnél balra fordulva két sarokkal arébb, egy cukrászda emeletén van a netcafe.

Az óváros legjelentősebb látnivalói, úgymint a bazár, a citadella, Omajjád-mecset, csupán pár perces sétára van a bab al- Faraj-tól.

Szállások

Mint már írtam, sok szálloda van ezen a környéken, a legkülönfélébb színvonalon és árfekvésben.

Éttermek, teázók

Az óratoronnyal szemközti épület alsó, átjárószintje tele van kifőzdékkel, ahol jól főznek és olcsó is. Az átjáró alatt áthaladva gyümölcsárus üzletek következnek, ahol friss gyümölcsöt és frissen facsart üdítőket egyaránt beszerezhetünk.

Látnivalók

Omajjád mecset

A 8. sz-ban épült mecset a város egyik legjelentősebb látnivalója. Belépős, de ha jól öltözünk, könnyen el tudunk vegyülni.

Citadella

A középkori citadella legjelentősebb periódusát a keresztes háborúk idején élte, sosem tudták a keresztények bevenni. Ha bemegyünk, jól tanulmányozhatjuk a középkori védműveket. Sajnos, a citadellán belül hajdanában állt épületek viszont eléggé romosak, illetve folyamatos építkezés, ásatás, felfordulás van az erődön belül. Azért láthatóak egy mecset, fürdő romjai, illetve a kormányzói palota, amelyben talán Bem József is székelt, mint Aleppo helytartója.

Bazár

Nos, az aleppói bazárban mindent megkaphatunk, amire szükségünk van, vagy nincs.

Személyes tapasztalataim alapján azt mondom, hogy élvezzük a bazár hangulatát, de ha vásárlásra adjuk a fejünket, maradjunk a városi üzleteknél. Nagyobb a kínálat, megbízhatóbbak az árusok, és olcsóbb a portéka. Csak "végszükség" esetén vásároljunk a bazárban.

Nemzeti múzeum

utolsó ottjártamkor is (2008) leginkább a berlini múzeumra emlékeztetett. Annak is az 1945 tavaszi állapotára. Az udvaron csőfektetés, árkok, bent vödrök, pallók, mifene...sajnos, a kiállítások is romokban voltak, de még így is megéri  bemenni.

Templomok

A Negyven Mártír örmény katedrális. A város örmény negyedében

Szt Éliás maronita katedrélis

..............................

Parkok

 Kedvenc parkom mindjárt a belváros szívében van, szemben a múzeummal. Kellemes dolog ebéd után kifeküdni a parkban és semmit sem csinálni.

Térkép

 Kalat Seman - Szt Simeon bazilika

Hajdanában, a kereszténység korai időszakában nagy "divat" volt a remeteség. Ezek az emberek félrevonultak a világtól, elrejtőztek a sivatagban...hogy aztán, legnagyobb bosszúságukra, megjelenjenek körülöttük a rajongók és bazilikát építenek tiszteletükre. Oszlopos Simeon emlékére emelték ezt az impozáns épületet, amely még romjaiban is lenyűgöző

Ebla - Tell Mardikh

Egy 5000 éves kultúra emlékhelye. A "tell" szó jelentése nem más, mint "domb", vagyis a hosszú évszázadok - évezredek alatt dombbá magasodott törmelékkupacról van szó. Aleppóból kisbusszal juthatunk el Eblába, illetve a közeli Mardikh nevű falu leágazásáig, onnan egy kis séta a falu, illetve a romterület.

térkép

 Holt városok

Az elnevezés kicsit megtévesztő, hiszen legtöbbször nem kimondottan városról, hanem egyéb, kisebb romterületek összefoglaló neveként használják ezt az elnevezést. Templomok, kolostorok, egyéb középkori romok képezik a "Holt Városokat".

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.